Lauko kepsniai arba kaip gardžiai paskrudinti mėsytę

Vasara neįsivaizduojama be kepsnių, kepsninių ar bent ant laužo kepamų dešrelių. Vis daugiau lietuvių mėgaujasi grynu užmiesčio oru, sumišusiu su gardžiai kvepiančiais dūmais.

 

Barbekiu vakarėliai šiandien laikomi pakankamai šiuolaikiška ir madinga pramoga, kepimas ant grotelių nėra naujoviškas, netgi priešingai – labai senas maisto gaminimo būdas. Jau mūsų protėviai prieš keliolika tūkstančių metų mėgo ant laužo ugnies keptą mėsą. Tai įrodo priešistorinėse laužavietėse randami suakmenėję keptos mėsos gabalai. Kinijoje ir Prancūzijoje tyrinėtojai aptinka įrodymų, kad seniausiais laikais ant karštų akmenų buvo kepami lauko kepsniai.

Šiandien irgi sėdime prie laužo, čirškiname mėsą, žuvį ar daržoves lygiai taip pat, kaip tai darė mūsų protėviai prieš tūkstančius metų. Pasikeitė tik tai, jog dabar žmonės nebeprivalo patys sumedžioti žvėries ar rinkti malkų. Šiandien viską, ko reikia lauko kepsniams, galima rasti ir įsigyti prekybos centruose arba įmonėse, kurios aptarnauja restoranus ir kavines. Tačiau norėdami, kad gražiai neapskrudusi mėsa ar nepavykęs marinatas nesudrumstų lauko kepsnių vakarėlio nuotaikos, turite tinkamai pasirinkti visus kepimui reikalingus produktus arba pasikliauti patyrusiais maitinimo įmonių darbuotojais.

Barbekiu – kasdienis reiškinys

Kepsniai ant grotelių šiltuoju sezono metu neatsiejami nuo kulinarinio gyvenimo. Paprastai, lauko kepsnių vakarėliai vyksta susirinkus didesnei kompanijai, juos surengia įvairių įmonių bei įstaigų kolektyvai. Vakarėlių misija – ne vien prisikimšti skrandį. Šiais laikais, kai žmonės visur ir visada pašėlusiai skuba, lauko kepsnių vakarėliai tapo bendravimą skatinančia pramoga. O restoranams taip pat atsirado daugiau galimybių išbandyti savo jėgas ne tik virtuvėje, bet ir gamtoje.

Vakaruose lauko kepsniai arba barbekiu – kasdienis reiškinys. Pavyzdžiui, Vokietijoje kasmet parduodama apie tris milijonus kepsninių. O amerikiečiai tvirtina, kad jiems barbekiu – tai ne vien maistas, o ir gyvenimo stilius. Tą faktą įrodo daugybė barbekiu restoranų, specialių interneto tinklalapių, elektroninių parduotuvių, knygų, asociacijų, kurios rengia įvairias kepsnių kepimo varžybas ir renginius. Jie turi net savo kepsnių kepimo guru – mokytojus, kurie gali patarti, pamokyti ir pan.

Geras pasisėdėjimas gamtoje prasideda nuo įrangos įsigijimo, receptų kūrimo, meniu sudarymo ir noro kuo geriau visa tai pateikti svečiams ir lankytojams.

Pusgaminių ruošimas taip pat susideda iš daugelio smulkmenų, kurios ir lemia patiekalo kokybę: marinavimas, kepimas, padažai ir garnyrai. Rinkoje siūlomi marinatai gardiems mėsos ar žuvies patiekalams gaminti.

Kad kepsniai būtų sultingi ir gardūs, mėsą šiuose marinatuose reikia laikyti ne ilgiau kaip valandą. Be to, kai kuriais marinatais apšlakstę kepsninėje kepamas daržoves (bulves, paprikas, cukinijas, svogūnus, česnakus), lauko sąlygomis pagaminsime karšto garnyro prie kepsnių.

Mėsa kepsniams

Populiariausia mėsos rūšis kepti ant grotelių Lietuvoje vis dar išlieka kiauliena. Joje yra nemažai riebalų, todėl kepsninėje kepami kiaulienos kepsniai niekada nebūna sausi. Be to, tam tikros riebalų dalys tokiai mėsai suteikia puikų aromatą. Tie, kas nemėgsta riebalų, juos gali nubraukti, kai mėsa jau iškepa. Nereikėtų pamiršti prieskoninių žolelių (rozmarinų, peletrūnų, čiobrelių), kurios ne tik suteikia riebesnei mėsai gaivesnio aromato, bet ir padeda organizmui ją geriau įsisavinti.

Vis daugiau propaguojamas sveikas gyvenimo būdas ir tai mus kartais verčia keisti savo įpročius. Daugėja patiekalų iš skirtingų paukštienos ir mėsos rūšių: retų naminių paukščių, egzotiškų ar laukinių žvėrių. Kepsnio kokybę ypač pagerins padažai – glajai. Jie kepsniams suteikia ne tik sodrų skonį, bet ir gražią blizgią plutelę, kuri sulaiko drėgmę kepsnio viduje ir išlaiko jį sultingu. Padažų sudėtyje yra gliukozės, kuri kepimo metu virsta karamele. Juo reikia 3-4 kartus aptepti ant grotelių bebaigiančius kepti mėsos ar žuvies kepsnius. Šie glajai tinka ruošiant mirkomuosius padažus (sumaišykite su jogurtu be priedų ar grietine). Be to, šiais glajais galite pagardinti karštųjų patiekalų baltąjį padažą, jais pagardintas majonezas tiks prie daugelio šaltų patiekalų bei užkandžių.

Lauko kepsnių vakarėliuose pasisotinti gali ir vegetarai. Yra daug daržovių patiekalų receptų, pagal kuriuos pagamintas maistas ir be mėsos yra nepaprastai gardus. Tad reikėtų daugiau fantazijos: ant grotelių galima kepti smidrus, cukinijas, moliūgus, porus, aguročius ir kitas daržoves. Nereikėtų pamiršti ir vaisių garnyrų bei desertų, keptų ant grotelių. Obuoliai ir kriaušės tiks prie mėsos, ananasai ir persikai – prie paukštienos.

Lauko kepsnių priedai

Išvykos į gamtą krepšyje tegu atranda vietos klasikiniai lauko kepsnių padažai, kurie tinka su jautienos, avienos, kiaulienos ir vištienos patiekalais (juos galima patiekti karštus arba šaltus). Šie padažai yra labai sodrios ryškiai raudonos spalvos, aromatingi ir gana aitrūs.

Nepamainomas produktas jūsų virtuvėje turėtų būti lauko kepsnių aliejus. Jis suteikia kepsniams aukso atspalvį, puikų skonį, kepsniai vienodai apskrunda.

Žalias mėsos gabalas tepamas aliejumi kepimo metu, pavirsta burnoje tirpstančiu patiekalu. Šį prieskoniais prisodrintą aliejų galima naudoti ir kaip marinatą. Jei ruošiatės ant grotelių kepti daržoves, tai nemarinuokite jų, o tiesiog patepkite lauko kepsnių aliejumi.

Kepsnius pagardina ir jų skonį pabrėžia kartu valgomas mėlynasis sūris ar sviestas su žalumynais – krapais, petražolėmis, česnakais.

Išbandykite šiuos marinatus:

Kubietiškas marinatas jautienai: 1,5 kg jautienos, 80 ml šviežiai spaustų laimo sulčių, 60 ml alyvuogių aliejaus, 1 arb.š. grūstų kmynų, 1 arb.š. džiovintų raudonėlių, 1 arb.š. džiovintų svogūnų miltelių, 1 arb.š. džiovintų česnakų granulių, 1 valg.šaukštas sojos padažo, ½ arb.š. čili paprikos miltelių. Rekomenduojama marinuoti iki 24 val.

 

 

 

 

Sojos ir medaus marinatas vištienai: 1 kg vištienos, 3 valg. šaukštai medaus, 6 valg. šaukštai sojos padažo, 3 valg. šaukštai pomidorų padažo, 3 skiltelės česnako, 2 arb.š. sezamo sėklų, pipirai. Palikti marinuotis nakčiai.

 

 

 

 

 

Kiauliena medaus ir čiobrelių marinate: 0,5 kg kiaulienos sprandinės, 4 valg. š. skysto medaus, 1 valg. š. alyvuogių aliejaus, 1 apelsino sulčių, 1 valg. š. grūdėtų garstyčių, 1/4 arb. š. svogūnų miltelių arba 1 mažas susmulkintas svogūnas, 1/4 arb. š. garstyčių miltelių arba 1 susmulkinta česnako skiltelė, keli žiupsniai juodųjų pipirų, 1/2 arb. š. druskos, šviežio čiobrelio. Marinavimo laikas - iki 1 val.

 

 

Parengė Modestas Kučinskas

2 Responses to Lauko kepsniai arba kaip gardžiai paskrudinti mėsytę

  1. Neringa:

    Visai neseniai pabandėm patepti kepsnius aliejumi, tikrai puikus rezultatas. Dėkui už patarimą

  2. Miroslava:

    Mes visada su šeima marinuojam vištieną su soja ir medumi, patikrintas receptas ir skonis nepalyginsi su jokiais kitais marinatais

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rekomenduojame apsilankyti
Rugsėjo  2014
Pir Ant Tre Ket Pen Šeš Sek
   
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30