Azijos šalių virtuvė Lietuvoje – misija įmanoma

Jeigu mėgstate keliauti, tikriausiai būsite girdėję, jog pažinti šalį lengviausia per architektūrą ir tradicinę virtuvę. Ir viena, ir kita oriai pakelia laiko išbandymus, įgaudamos dar didesnę vertę. Šiandien keliauti toli nebereikia – pasaulis telpa delne. Vieniems jis atsiveria laikant išmanųjį įrenginį, kitiems… šaukštą!

„„Pasaulis mainosi ir maišosi“, – sako restorano „„Gralis“ virtuvės šefas, malaizietis Naimas Binas Hasnanas. „„Tikrai nebūtina keliauti tūkstančius kilometrų, kad pažintum vienos ar kitos šalies kultūrą. Itin maloni pažintis gali prasidėti, kai tik nuspręsite paragauti ko nors naujo. Pažinti Lietuvą noras atsirado paragavus šaltibarščių – jie mane sužavėjo. Dabar kasdien visus norinčius kviečiu susipažinti su mano pasauliu – Azijos šalių virtuve.“, – atvirauja virtuvės šefas.

Restorano “Gralis” virtuvės šefas Naimas Binas Hasnanas

Naimai, kaip prasidėjo virėjo kelias?

Virėju dirbu jau 17 metų. Malaizijoje pradėjau savo virėjo karjerą dėl labai paprastos priežasties – reikėjo darbo. Pradžia buvo nelengva. Buvau jaunas, o Malaizijoje mokytis virėjo amato – sudėtinga. Bet atsiradęs smalsumas ir noras pažinti naujus dalykus virtuvėje – nugalėjo. Vėliau išbandžiau jėgas dirbdamas europietiškoje ir net rusų virtuvėje, kol galiausiai atsidūriau jūsų šalyje.

Lietuva – tolokai nuo jūsų gimtinės. Kas jus čia atvedė?

Laimingas atsitiktinumas, turbūt. Vietiniame Malaizijos bare kalbėjomės su svečiais iš Lietuvos – apie darbą, gyvenimą ir, žinoma, maistą. Jie pakvietė mane keliauti kartu ir įnešti naujų vėjų Lietuvos gastronomijoje. Nusijuokiau ir pasiūliau sandorį. Jeigu mano nauji draugai gaus visus Azijos virtuvei reikalingus produktus, sutiksiu su jų pasiūlymu padirbėti Lietuvoje. Prisipažinsiu, apie Lietuvą tuomet žinojau nedaug… Juolab negalėjau pagalvoti, kad pas jus galėsiu rasti bene geresnį produktų pasirinkimą nei Malaizijoje! Taigi, teko pažadą tesėti.

Sezoninių daržovių salotos su “Kalamata” alyvuogėmis ir feta sūriu. “Bonduelle” šaldytas daržovių mišinys WOK Indonesia.

Azijos šalių virtuvė ir lietuviai – kokia ateitis laukia šio derinio?

Manau, kad šviesi. Pasaulis sparčiai keičiasi, jis nebėra uždaras – žmonės keliauja, o kartu su jais keliauja ir patiekalai. Maišosi ir keičiasi. Štai, lietuviams Azijos šalių virtuvė taip pat nėra svetima. Tiesa, pratintis prie naujų skonių reikia pamažu – įsitikinau dirbdamas su restorano „„Gralis“ svečiais. Azijos virtuvė pasižymi itin sodraus, tvirto skonio patiekalais, todėl juos ruošdamas, stengiuosi pasikalbėti su svečiais. Išsiaiškinu, ar jiems anksčiau teko ragauti azijietiškų patiekalų, kas patiko, kas ne. Ir tik išsiaiškinęs nusprendžiu, kokio sodrumo patiekalą galiu paruošti jį užsakiusiam svečiui. Domėjausi ir lietuvių valgymo kultūra bei įpročiais – žmonėms vis labiau ima patikti sodresnio skonio maistas, gausiau gardintas įvairiais prieskoniais. Pastebėjau, kad lietuviai nėra linkę ilgai darbuotis virtuvėje – maistas turi būti greitai paruošiamas, bet skanus. Todėl Azijos šalių virtuvė tikrai gali tapti viena mėgstamiausių. Juolab su tokia prieskonių gausybe, kokią gali rasti kiekvienas Lietuvoje, įsigeidęs pasigaminti, ką nors egzotiško net ir namuose.

Restoranas “Gralis”

Minėjote, kad nustebino prekių asortimentas. Kas būtent? Kaip atradote Lietuvos tiekėjus?

Pažinties pradžia su Lietuvoje siūlomu asortimentu buvo skurdoka, nes prasidėjo prekybos centre. Vėliau atradau PROMO Cash&Carry/Food Service. Nustebino esamų prekių gausa – įsivaizdavau vieną, na gal dvi rūšis. Bet tai, ką radau, buvo gerokai daugiau! Maloniai nustebino prekių kokybė – kartelė pakelta itin aukštai. Ir, žinoma, patogumas – viską galiu rasti vienoje vietoje. Pavyzdžiui, šviežia citrinžolė. Taip pat savo patiekaluose naudoju ir I AM THE SPICE džiovintos citrinžolės prieskonius “Lemongrass”. Dirbdamas Prancūzijoje, turėdavau eiti į specializuotą turgų jos nusipirkti, Lietuvoje to daryti nereikia.

Ar yra produktų, be kurių Azijos virtuvės neįsivaizduojate?

Azijos virtuvės neįsivaizduoju be šviežios citrinžolės, imbiero, kokosų pieno, sojos padažo, cinamono, jūrų gėrybių padažų. Jie būtini! Net gamindamas europietiškos virtuvės patiekalus, mėgstu eksperimentuoti, todėl dažnai juos pagardinu azijietiškais prieskoniais. Azijietiškos virtuvės išskirtinumas – šviežumas, kalbant apie visas sudedamąsias dalis, nuo prieskonių iki šviežios žuvies ar jūrų gėrybių. PROMO Cash&Carry/Food Service sugebėjo man pateikti viską, taip pat čia atradau itin platų šviežios žuvies ir jūrų gėrybių asortimentą. Dievinu gaminti jūrų gėrybes, man tai kas kartą naujas iššūkis. Iškepti kepsnį, manau, sugeba kiekvienas, bet gaminant nesugadinti šviežios žuvies ar jūrų gėrybių pasiseka ne kiekvienam. Galvodamas apie tai, jog jūsų šalyje nerasiu reikalingų produktų, labai klydau. Pasiūla ir asortimentas iš tiesų nustebino, turiu unikalias sąlygas ir galimybes nustebinti lietuvius savo ruoštais patiekalais.

Midijos ir “claim” moliuskai patiekiami su legendiniu kokosiniu “Laksa” padažu.

Apsilankę kartu su Naimu Binu Hasnanu PROMO Cash&Carry parduotuvėje radome itin gausų sojos padažų pasirinkimą, kurie atkeliauja iš Kinijos, Japonijos, Tailando ir net Čekijos. Čia gausus austrių padažų asortimentas, žuvies padažai, plačiausia kokosų pieno linija, kelios rūšys dumblių lapų, skirtingų dydžių kario pastos, „„Sriracha“ padažai, net kepinti svogūnai – pasitelkus fantaziją kiekvienas virėjas lengvai gali gaminti kaip tikras meistras.

PROMO Cash&Carry prekybos centras

Išskirtinę Azijos produktų liniją galima išbandyti pasitelkus profesionalią „„Santa Maria“ produkciją, naudojant WOK padažus bei prieskonių mišinius. Norintiems ko nors itin egzotiško, PROMO Cash&Carry/Food Service siūlo išbandyti „„Ramen“ japonišką sriubą bei makaronus. Šių produktų dėka tinkamus sprendimus atrasite tiek namų, tiek restorano virtuvei.