Susipažinkite su Nacionaline šefų rinktine: faktai apie čempionatą ir komandą

Susipažinkite su profesionaliausių Lietuvos šefų komanda, kuri susibūrė dėl vieno tikslo – garsinti Lietuvos vardą šių metų lapkričio 22-29 d. vyksiančiame pasaulio kulinarijos čempionate „„Culinary World CUP” ir iškovoti aukštą poziciją bei gauti pakvietimą į pasaulio kulinarijos olimpiadą.

Čempionatas su milžiniškais iššūkiais

„„Culinary World CUP” – antras pagal svarbą gastronomijos čempionatas pasaulyje. Lietuvių komanda šiame konkurse dalyvauja jau ne pirmą kartą: 2014 m. kulinarinėje ir konditerinėje ART programoje iškovojo bronzos medalius; rungtyje 3 patiekalai po 110 porcijų – sidabro medalius, o 2016 m. ART programoje irgi laimėjo bronzos medalius; rungtyje – 3 patiekalai po 110 porcijų taip pat bronzos medalius. Varžybose rungsis net 30 stipriausių komandų iš viso pasaulio: JAV, Kanados, Meksikos, Norvegijos ir t. t.

Nacionalinės šefų rinktinės komanda
Nacionalinė šefų rinktinės komanda

Šefai konkurso metu turi atlikti dvi užduotis: viena – namų darbas, kita – gaminimas vietoje. Tarp rungčių yra vienos dienos pertrauka. Gaminami trys patiekalai po 110 porcijų, viso – 330 porcijų. Visos porcijos turi būti identiškos, nes neaišku, kuriuos iš jų vertins komisijos nariai. Šefams – tai tikras fizinės ištvermės iššūkis.

Šiais metais komanda pasiskirstė darbus, kas bus už kokią patiekalo dalį atsakingi – patirtis parodė, jog kiekvienam dirbti prie savo dalies yra daug naudingiau, kyla mažiau įtampos konkurso metu. Patiekalų kūrimas vyksta jau nuo žiemos, šiuo metu komanda turi receptų griaučius. Šefai taip pat kas pusantro mėnesio organizuoja šventines vakarienes, kur tobulina konkursinius receptus ir juos gali paragauti visi norintys.

 

DEIVYDAS PRASPALIAUSKAS Komandos kapitonas, restoranų „„Lauro lapas“, „„Bistro1Dublis“, „„Dublis“, „„Amandus“ įkūrėjas. 2010 m. ir 2014 m. Geriausias Lietuvos virėjas. *2010 ir 2014 m. išrinktas Geriausiu Lietuvos virėju.
DEIVYDAS PRASPALIAUSKAS
Komandos kapitonas, restoranų „„Lauro lapas“, „„Bistro1Dublis“, „„Dublis“, „„Amandus“ įkūrėjas.
2010 m. ir 2014 m. Geriausias Lietuvos virėjas.

„„Virtuvėje esu pastaruosius 10 metų. Pirmasis įkvėpimas, žinoma, buvo tada, kai pirmą kartą pamačiau nuo nulio sukuriamą patiekalą ir be didelio supratimo apie maistą suvokiau, kad patiekalas gali gimti tik tada, jei tam skiri laiko ir daug valandų darbo. Įkvepia kiekviena nereali akimirka, ragaujant tobulai paruoštą patiekalą. Jaučiu didelę pagarbą sezonui ir jo gėrybėms, ingrediento kilmei ir auginimo tradicijoms.“

DARIUS DABROVOLSKAS „Vytautas Miner al SPA“ virtuvės šefas. *2014 m. pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup“, Liuksemburge, nacionalinių komandų rungtyje iškovojo sidabro ir bronzos medalius.
DARIUS DABROVOLSKAS
„„Vytautas Miner al SPA“ virtuvės šefas.
*2014 m. pasaulio kulinarijos čempionate „„Culinary World Cup“, Liuksemburge, nacionalinių komandų rungtyje iškovojo sidabro ir bronzos medalius.

„„Nors dalyvavau begalėje gastronomijos varžybų (ir laimėti teko ne kartą), vis dar negaliu pagaminti tokios skanios keptos vištienos šlaunelės, kokią vaikystėje man iškepdavo mama.“

JAROSLAV ORŠEVSKI Restorano „Siesta“ virtuvės šefas. *Pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA Culinary Olympics 2016“ su nacionaline komanda laimėjo bronzos medalius.
JAROSLAV ORŠEVSKI
Restorano „„Siesta“ virtuvės šefas.
*Pasaulio kulinarijos olimpiadoje „„IKA Culinary Olympics 2016“ su nacionaline komanda laimėjo bronzos medalius.

„„Šiais metais turiu keletą tikslų – suburti komandą, su kurią gamintume puikų maistą (komanda jau yra!) ir parašyti šiuolaikinės virtuvės vadovėlį moksleiviams. Pats metas populiarinti šefų mokslą jau mokyklos suole!“

VYTAUTAS ZDANAUSKAS Viešbučio „Novotel“ gamybos vadovas. *Lietuvos nacionalinės virėjų komandos iškovoti sidabro ir bronzos medaliai pasaulinėse virėjų taurės varžybose Liuksemburge 2014 metais.
VYTAUTAS ZDANAUSKAS
Viešbučio „„Novotel“ gamybos vadovas.
*Lietuvos nacionalinės virėjų komandos iškovoti sidabro ir bronzos medaliai pasaulinėse virėjų taurės varžybose Liuksemburge 2014 metais.

„„Pirmąjį įkvėpimą gaminti radau jau vaikystėje iš savo mylimos močiutės, na o iki šios dienos dirbu darbą, kurį myliu. Turiu svajonę netolimoje ateityje atidaryti savo restoraną, kur skirsiu receptą savo pirmajai įkvėpėjai.“

 

ARTŪRAS SAMAVIČIUS „City Chef“ virtuvės šefas. *2014 metais Baltijos šalių kulinarinės taurės konkurse, Sankt Peterburge, individualioje nominacijoje laimėjo sidabrą.
ARTŪRAS SAMAVIČIUS
„„City Chef“ virtuvės šefas.
*2014 metais Baltijos šalių kulinarinės taurės konkurse, Sankt Peterburge, individualioje nominacijoje laimėjo sidabrą.

„„Kasdienybė virtuvėje manęs niekada nenuvilia: visuomet randu galimybę tobulėti, derindamas skirtingus produktus, technikas, skonius, patiekalo dizainą ir daugelį kitų dalykų.“

NIKITA VORNIK *Tarptautiniame konkurse „Baltijos kulinarinės žvaigždės taurė 2015“, nominacijoje „Baltijos pietūs. Juodoji dėžė“, Sankt Peterburge iškovojo komandinį auksą.
NIKITA VORNIK
*Tarptautiniame konkurse „„Baltijos kulinarinės žvaigždės taurė 2015“, nominacijoje „„Baltijos pietūs. Juodoji dėžė“, Sankt Peterburge iškovojo komandinį auksą.

„„Virtuvėje pradėjau dirbti prieš šešerius metus. Baigęs IT bakalauro studijas, visgi iškeičiau profesiją ir patraukiau į kūrybinę virtuvę. Maistą gaminti patikdavo visada. Artimesnė virtuvė – klasika šiuolaikiškai.“

JEVGENIJ VOLKOV Viešbučio „Marriott“ gamybos vadovas. *2016 m. išrinktas Geriausiu Lietuvos virėju.
JEVGENIJ VOLKOV
Viešbučio „„Marriott“ gamybos vadovas.
*2016 m. išrinktas Geriausiu Lietuvos virėju.

„„Virtuvę pasirinkau baigęs mokyklą: nuo to laiko tai tapo mano profesija ir hobiu. Tikslai: puikiai atlikti tai, ką darau ir nuolatos tobulėti. Vadovaujuosi šiuo šūkiu – komanda, susiimam ir varom kokybiškai!“

TOMA PISKARSKAITĖ Restorano „Amandus“ konditerė. *„Vyno ir desertų derinių 2016“ konkurso prizininkė.
TOMA PISKARSKAITĖ
Restorano „„Amandus“ konditerė.
*„„Vyno ir desertų derinių 2016“ konkurso prizininkė.

„„Po tiksliųjų mokslų studijų konditerija padėjo man išlaisvinti kūrybiškumą. Beprotiškas virtuvės tempas neleidžia nuobodžiauti. Taip jau nutinka, kai hobis tampa darbu“.

IRENA BUKAUSKAITĖ-PETRIK Restorano „Amandus“ virtuvės šefė. *15 metų patirtis.
IRENA BUKAUSKAITĖ-PETRIK
Restorano „„Amandus“ virtuvės šefė.
*15 metų patirtis.

„„Virtuvėje esu nuo 16 metų, tad kurti ir gaminti man ne tik darbas ir hobis, bet ir neatsiejama gyvenimo dalis. „Amandus“ leidžia sujungti ir finansų mokslus, ir darbinę patirtį virtuvėje. Patinka skandinavų ir lietuvių virtuvės.“

Edgaras Rutkauskas Restorano DIA vyriausiasis virėjas Patirtis virtuvėje - 8 metai
Edgaras Rutkauskas
Restorano DIA vyriausiasis virėjas
Patirtis virtuvėje – 8 metai

„„Įkvėpimą savo kuriamiems patiekalams randu visur – pradedant nuo animacinių filmų ar vaikiškų žaidimų, baigiant kulinarinėmis knygomis ar “crazy” draugų idėjomis. Mano moto – privalau tobulėti kasdien!“


 Daugiau informacijos: http://sefurinktine.lt