Švari virtuvė – sveiki lankytojai

Rugsėjį restoranai, kavinės ir valgyklos po vasaros atostogų suluakia vis daugiau lankytojų.  Norime priminti apie viešojo maitinimo įstaigos virtuvės švarą – tai viena svarbiausių sąlygų, kad lankytojai būtų sveiki ir patenkinti.

Švarios rankos

Higienos specialistai teigia, kad rankų plovimas – viena svarbiausių priemonių, užkertančių kelią infekcijų plitimui. Maistą ruošiantys darbuotojai turėtų plauti rankas iki alkūnių kaskart prieš darbą su švariais įrankiais bei indais, taip pat pasinaudoję tualetu; nusikosėję ar nusičiaudėję, pasinaudoję nosine ar vienkartine servetėle, pavalgę, atsigėrę ar parūkę; po darbo su nešvariais įrankiais ar indais. Rankas svarbu plauti maisto ruošos metu, ypač kai reikia pereiti prie kito darbo (kad nešvarumai nebūtų pernešti iš vienos srities į kitą) arba pereiti nuo darbo su neapdorotu maistu prie darbo su valgymui paruoštu maistu.
Rankas plaukite antiseptiniu muilu (geriausia skystu) ar įtrinkite dezinfekuojančiomis priemonėmis. Sudrėkinę rankas, paspauskite muilo dozatoriaus rankenėlę ir užlašinkite skysto muilo (1,5-2,0 g). Rankas plaukite kruopščiai 20 – 30 sekundžių, paskui nuskalaukite vandeniu ir nusausinkite vienkartiniu rankšluosčiu arba servetėle. Vėliau ant švarių ir sausų rankų galima užlašinti dezinfekuojančio skysčio (3 – 5 ml), baktericidiškai veikiančio bakterijas ir grybelius, ir gerai įtrinkite taip, kad jo patektų ir į tarpupirščius. Džiovinkite 3 – 5 minutes. Po dezinfekavimo rankų perplauti nereikia.

Paviršių dezinfekcija

Ten, kur pjaustoma žalia mėsa, neapdorotos daržovės, švarai palaikyti reikalingos dezinfekavimo priemonės. Virtuvės įrangos paviršiams skirti dezinfekavimo preparatai dažniausiai veikia bakterijas ir grybelius: Pseaudomonas aeruginosa, Esacherichia coli, Enterococcus hirae, Staphylococcus aureus ir kt. Atkreipkite dėmesį, kad šios priemonės negali tiesiogiai liestis su maistu.

Dezinfekuojamą paviršių apipurškite iš 30 cm atstumo arba valykite švaria

sudrėkinta servetėle. 1 kvadratiniam metrui paprastai reikia išpurškti ne daugiau nei 50 ml. Po to reikia palaukti maždaug 15 minučių. Tokios priemonės tinka nerūdijančio plieno, aliuminio, cinkuoto plieno, polietileno paviršių dezinfekavimui.

Kai kurie dezinfekcijos skysčiai tinka virtuvės įrankiams, kiaušiniams dezinfekuoti: nuvalytus įrankius ar kiaušinius reikia pamerkti į tirpalą (kokio stiprumo – skaitykite etiketėje), palikti 10 – 15 minučių ir perplauti po tekančiu vandeniu. Virtuvės, darbiniams paviršiams, virtuviniams indams, maisto paruošimo įrengimams, šaldytuvams, mediniams paviršiams, lentelėms dezinfekuoti geriausia rinktis neutralias dezinfekuojančias plovimo priemones – jos efektyviai naikina bakterijas ir stabdo jų augimą.

Dezinfekuojančiais preparatais, kurių sudėtyje yra spirito, tinka valyti plyteles, sienas, duris, grindis, gamybinę įrangą. Nuvalius paviršių tokiu skysčiu, perplauti vandeniu nereikia.

Įrangos valymas

Virtuvės patalpose, kur ruošiami karšti patiekalai, nuo paviršių dažniausiai reikia valyti riebalus, degėsius ir kitus nešvarumus. Orkaičių, grilių, gruzdintuvių ir kt. kepimo įrangai valyti geriausiai naudoti specialius valiklius, kurie efektyviai šalina riebalus, pridegimus, kepimo nuosėdas.

Kietų, šarmui atsparių paviršių – stalų, durų, spintų, sienų valymui galite naudoti šarminį valiklį (toks netinka mediniam linoleumui, aliumininiams ir šarmui jautriems paviršiams). Šarminiu valikliu nuvalytus paviršius būtina nuplauti vandeniu.

Nerūdijančio plieno ir metalinius paviršius galite valyti valikliais poliruokliais.

Jie gerai valo, poliruoja, blizgina ir apsaugo metalinius paviršius. Tiesa, tokio tipo valikliais netinka blizginti metalinių virtuvės kriauklių.

Nuo virtuvės neatsiejami įvairūs puodai ir kepimo formos, kuriuos reikia prižiūrėti skirtingai. Ant puodų, keptuvių iš nerūdijančio plieno greičiau nusėda kalkės ir lieka vandens lašų pėdsakų. Kad jie blizgėtų, nuplautus šiltame vandenyje iš karto nusausinkite. Stipriau išteptus nerūdijančio plieno puodus valykite acto vandeniu.

Varinius puodus labai lengva išblizginti: ant drėgno skudurėlio užberkite kalkinio sapropelio arba kalkių ir gerai patrinkite. Puodus ir keptuves iš ketaus galima greitai pagadinti. Naują ketaus puodą, prieš pradėdami naudoti, ištepkite paprastu aliejumi ir įkaitinkite virš ugnies arba orkaitėje, paskui nuvalykite popieriniu rankšluosčiu.

Skirtingai negu nerūdijančio plieno puodai, ketaus gaminiai greitai rūdija, todėl juos laikykite sausai ir išteptus aliejumi. Prieš plaudami, ketaus indus atvėsinkite.

Tefloninės keptuvės plaunamos minkšta kempine šiltame vandenyje, nudžiūvusios plonai ištepamos aliejumi. Šiurkščioji kempinės pusė ar plovimo šepečiai tokį paviršių subraižytų. Sugadintose keptuvėse ir puoduose negalima nei kepti, nei virti, nes išsiskiria sveikatai kenksmingų medžiagų.

Kepimo formas, skardas geriausiai valyti dar šiltas. Tada lengviau nuvalyti plutą, degėsius ir maisto likučius. Pirmiausia išvalykite riebalų ir maisto likučius, paskui kruopščiai plaukite plovikliu ir vandeniu. Džiovinti galite šiltoje orkaitėje.

Profesionalioms indaplovėms

Ne mažiau svarbi švara ir dezinfekcija indų plovimo patalpoje. Profesionalioms indaplovėms svarbu parinkti plovimo priemones pagal vandens kietumą.

Jei vanduo minkštas ar pusiau minkštas, rinkitės priemonę su chloru – ši sudedamoji dalis pašalina nuosėdas, kurias palieka kavos, arbatos ir kitos maisto nuosėdos.

Patogiausia pirkti koncentruotą priemonę, kuri tinka visų tipų pramoninėms indaplovėms ir „įveikia“ kietą vandenį. Paprastai jos reikia nedidelio kiekio, jose edančios rūgštinės medžiagos neleidžia susidaryti kalkinėms nuosėdoms ir indai, stalo įrankiai būna ypač švarūs, blizgūs.

Įsigykite plovimo priemonių stiklo plovimo mašinoms – jos yra specialiai pritaikytos plauti stiklinius indus.

Indaplovių skalavimo priemonėse esantis alkoholis pagreitina indų džiūvimoprocesą, kitos sudedamosios dalys neleidžia susidaryti kalkių nuosėdoms.

Naudokite saugiai

Kiekviena valymo priemonė, kad ir pati silpniausia, turi būti naudojama taisyklingai. Silpnos koncentracijos valymo priemonė tausoja grindis, tačiau patekusi ant odos ar į burną gali sukelti sveikatos sutrikimų. Tad ant visų valiklių talpų turi būti aiškiai užrašyta, kas jose yra ir kokia tos priemonės paskirtis. Valydami virtuvę būtinai užsimaukite gumines pirštines, nes daugelis valymo priemonių kenkia odai. Valomas patalpas vėdinkite, kad neįkvėptumėte daug žalingų garų ir dulkių. Patalpose, kuriose nėra langų, turi būti įrengta gera vėdinimo sistema, kad nesusidarytų nuodingų pelėsių.

Sanitarinėse priemonėse dažnai yra kenksmingų dalių, pavyzdžiui, chloro, kuris kenkia aplinkai, odai ir kvėpavimo takams. Geriau rinkitės produktus su citrinos rūgštimi ar actu: jie ne tokie kenksmingi, o veikia kaip ir kiti valikliai. Šiomis priemonėmis nereikėtų valyti emaliuotų paviršių.

Į vandenį pilami universalūs valikliai skirti drėgnai valyti visus paviršius. Rinkdamiesi tokią priemonę atkreipkite dėmesį į jo pH: būtų geriausia, kad naudotumėte neutralius valiklius, kurių pH mažesnis nei  8.

Valiklyje turėtų būti ne mažiau kaip 15 proc. tensidų ir ne daugiau kaip 4 proc. fosfatų.

Cheminių priemonių nemaišykite spontaniškai. Jų sudėtinės medžiagos gali reaguoti ir susidaryti sveikatai itin kenksmingų junginių. Jokiu būdu negalima maišyti rūgščių turinčių priemonių (acto ar su citrinos rūgštimi valiklių) su produktais, kuriuose yra chloro (sanitariniais valikliais). Šiuo atveju gali kilti pavojingų cheminių reakcijų ir susidaryti sveikatai kenksmingų dujų.


Ieškantiems kokybiškų ir išskirtinių prekių restoranams, viešbučiams, kavinėms ir kitoms maitinimo įstaigoms PROMO Food Service specialistai visada suteiks profesionalias, klientų poreikius atitinkančias konsultacijas.

Straipsnyje minėtus prekes taip pat rasite PROMO Cash&Carry parduotuvių tinkle.