Cinamonas – gerą savijautą padedantis palaikyti prieskonis, tiesiog nepakeičiamas mūsų virtuvėje: ir kasdienybėje, ir per šventes. Kažkada cinamonas buvo aukso vertės. Ši džiovinta žievė buvo dovanojama kunigaikščiams, o Senosios Romos laikais buvo importuojamas kartu su pankoliais ir šafranais. Dabar, kad ir kokiame pasaulio kampelyje atsidurtume, cinamoną galima pajusti ir pikantiškuose, ir saldžiuosiuose patiekaluose. Cinamonas kilęs iš Šri Lankos, tačiau dabar daugiausia auginamas Vietname, Indonezijoje, Kinijoje, Mjanmoje, Seišelių salose ir Brazilijoje.

Skonio ypatybės
Kalbant apie skonį cinamone juntamos saldžios ir šildančios skonio natos. Europoje ir Šiaurės Amerikoje cinamonas naudojamas kepant duoną, pyragus, pyragėlius, gaminant padažus desertams ir, aišku, Kalėdų karalius – meduolius. Cinamonas puikiai tinka karštam vynui, arbatai, kavai, karštam šokoladui ir grogui. O kur dar kepti obuoliai, apelsinai, kriaušės… Arbatinis šaukštelis cinamono pagardina manų ir ryžių patiekalus, suteikia jiems naują, neįprastą skonį. Virėjai rekomenduoja naudoti cinamoną ruošiant mėsą, žuvis, daržovių troškinius, indišką padažą, marinatus, pikantiškus padažus, maltos mėsos patiekalus, moliūgų ir pomidorų sriubas.
Laikymo sąlygos ir suderinamumas
Toliau pateikiami keli faktai, kuriuos būtina žinoti apie tai, kaip saugoti cinamoną. Lazdeles būtina laikyti sausoje vietoje, sandariai uždarytame inde. Cinamoną galima laikyti net iki trejų metų. Šis prieskonis puikiai dera su mums gerai žinoma vanile, muskatų riešutais, gvazdikėliais, kalendrų sėklomis, ramunėlėmis, ciberžolėmis ir imbieru. Cinamonas naudojamas su slyvomis, braškėmis, abrikosais, bananais, migdolais, aviena, vištiena, jautiena, kuskusu, pomidorais, svogūnais. Dar vienas faktas, į kurį būtina atkreipti dėmesį, kad cinamone gausu antioksidantų, o jie apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų.
Žvaigždinis anyžius
Žvaigždinis anyžius yra itin kvapnus prieskonis. Jo gimtinė – Pietų Kinija ir Vietnamas, tačiau dabar jis auginamas Kambodžoje, Laose, Filipinuose, Japonijoje. Pirmasis derlius renkamas tik aštuntaisiais šio augalo gyvavimo metais. Žvaigždinis anyžius dažniausiai naudojamas džiovintas arba sumaltas į miltelius. Rekomenduojame jo pirkti, jeigu ruošiatės gaminti meduolius, kompotus, šokoladinius desertus ir saldžiuosius kremus.

Laikymo sąlygos
Šį prieskonį būtina laikyti sandariai uždarytame inde, kad jo kvapas išliktų net iki trejų metų. Maltas žvaigždinis anyžius laikomas ne ilgiau kaip 2–3 mėnesius, kitaip jis praranda savo kvapą ir maistinę vertę. Prieskonis puikiai tinka su imbieru, sojų padažu, cinamonu, citrinų žieve, pipirais, aitriosiomis paprikomis, žaliųjų citrinų žieve, gvazdikėliais, jūrų gerybėmis, egzotiniais vaisiais ir šiltu pienu. Žvaigždinis anyžius įeina į populiariausią ir mėgstamiausią 5 prieskonių mišinį, o jį rekomenduojame naudoti marinuojant mėsą. Specialistai rekomenduoja prieskonį naudoti ilgai gaminamiems patiekalams: kiaulienai, paukštienai. Žvaigždinis anyžius puikiai tinka kai kuriuose gėrimuose ir patiekaluose kaip puošybos elementas.
Imbierai
Imbierus pažįstame iš rytietiškų patiekalų. Jų gimtinė – Kinija. Imbiero šaknų galima įsigyti parduotuvėse, dažniausiai jis vežamas iš atogrąžų, nes toks klimatas geriausiai tinka šiam prieskoniui. Imbierus rekomenduojama vartoti ir šviežius, ir maltus. Jie paįvairina patiekalo skonį ir kvapą. Švieži imbierai yra švelnaus skonio, jų galima vartoti daugiau nei džiovintų. Karšti gėrimai ir patiekalai su šviežiais imbierais tampa kvapnesni ir ryškesnio, aštroko, turtingesnio skonio. Šviežius imbierus geriausia laikyti šaldytuve 2–3 savaites.

Skonis ir suderinamumas
Maltų džiovintų imbierų skonis ir kvapas išlieka trumpiau nei šviežių. Šis prieskonis puikiai dera su česnakais, bazilikais, aitriosiomis paprikomis, svogūnais, žaliųjų citrinų sultimis, ciberžolėmis, tamarindais, kalendromis, pipirmėtėmis, citrinžolėmis, sojų padažu ir žuvų padažu. Dėkite imbierų gamindami acto ir aliejaus padažus, norėdami suteikti padažui pikantiškumo ir šildančio skonio. Smulkiai pjaustytų arba tarkuotų imbierų dėkite į gėrimus, pyragus, saldžiuosius patiekalus, sausainius, kokteilius, vaisių salotas, marinatus, sriubas, prie mėsos, žuvų, į padažus, troškinius, kario mišinius, taip pat jie puikiai tinka kartu su medumi. Imbierai ne tik suteiks jūsų patiekalams nepakartojamo skonio, bet ir bus naudingi jūsų sveikatai.
Gvazdikėliai
Gvazdikėlių gimtinė – Indonezijos salos, jos dar vadinamos prieskonių salomis. Gvazdikėliai renkami rankomis nuo amžinai žaliuojančio augalo, o jis per savo gyvavimo amžių gali užaugti net iki 20 metrų.
Kaip suprasti, ar gvazdikėliai yra kokybiški? Reikia šiek tiek sulankstyti gvazdikėlių kotą. Jis turi būti lankstus. Jeigu jis lūžta, jo sudėtyje esantys eteriniai aliejai jau išdžiūvo ir gerosios ypatybės bei maistinė vertė išnyko. Gvazdikėliai dažniausiai naudojami per Kalėdas kartu su cinamonu. Jų kvapas šildantis ir švelnus. Dekoruojant namus per Kalėdas gvazdikėlius patartina įbesti į apelsinų žievę ir po namus pasklis malonus kvapas. Gvazdikėlių kvapas egzotiškas, todėl reikia būti atsargiems, nes jis suteikia patiekalui intensyvaus skonio ir kvapo. Rekomenduojame dėti gvazdikėlius į patiekalą pabaigoje, kad kvapas neišgaruotų ir būtų išvengta kartaus skonio, kuris atsiranda ilgai laikant prieskonį karštyje.

Laikymo sąlygos ir suderinamumas
Gvazdikėlius galima laikyti iki trejų metų. Jie tinka su daugeliu kitų prieskonių: nuo muskatų riešutų, cinamono, imbierų, kardamono, razinų iki raudonųjų kopūstų ir vaisių. Rekomenduojame gvazdikėlius dėti į marinatus, konservuojant daržoves, verdant sultinius, sriubas, padažus, kepant kepsnius, gaminant kompotus, vaisių salotas. Gvazdikėliai puikiai dera prie karštojo vyno, kartu su razinomis ir apelsinų žieve. Jie puikiai papildo vyno skonį. Norint neįprastesnių skonio natų gvazdikėlių galima dėti kepant vištieną, antieną arba žąsį, kartu su svogūnais, citrinomis ar apelsinais. Gvazdikėliai puikiai tinka su morkomis, burokėliais ir saldžiosiomis bulvėmis. Dažniausiai gvazdikėliai naudojami kepant meduolius ir sausainius.
Ieškantiems kokybiškų ir išskirtinių produktų restoranams, viešbučiams, kavinėms ir kitoms maitinimo įstaigoms PROMO Food Service specialistai visada suteiks profesionalias, klientų poreikius atitinkančias konsultacijas.
Straipsnyje minėtus produktus taip pat rasite PROMO Cash&Carry parduotuvių tinkle.