Šventinės interpretacijos įkvėptos rudens

Auksiniai saulėlydžiai dabar išryškina ne tik gamtos grožį, ruduo – tai ryški spalvų paletė lėkštėse, intensyvūs ir sodrūs skoniai. Ir nors yra keletas akcentų, be kurių turbūt rudenį neapsieisime, tačiau pažvelgę į klasiką kitu kampu galite nustebinti tiek save, tiek svečius.

Būtent apie tai ir buvo kalbama „„Promo Food Service“ ir Promo Cash & Carry“ organizuotame renginyje „„Šventinės interpretacijos įkvėptos rudens“, kurio pagrindinis svečias – restorano „„Apvalaus stalo klubas“ šefas, „„Geriausias Lietuvos virėjas 2016“ nugalėtojas Jevgenij Volkov.

Jevgenij Volkov
„„Geriausias Lietuvos virėjas 2016“ nugalėtojas Jevgenij Volkov

Kas madinga?

Kai kurios rudens tradicijos, rodos, niekad nesikeičia – tai obuolių pyragai, moliūgai, įvairūs šakniavaisiai, aštrūs prieskoniai ir jaukus šildantis maistas. Ima dominuoti kiti produktų apdorojimo būdai, tokie kaip sūdymas ar vytinimas. Ir būtinai – lėtas gaminimas, nes reikia truputį sulėtinti tempą, kad eitume kartu su natūraliu gamtos ciklu.

Akivaizdžiai visus metus karaliavusi violetinė spalva, šio sezono paletėje taip pat dažna. Tad, norėdami nenutolti nuo visuotinių tendencijų, galite rinktis violetines morkytes, violetinius smidrus, burokėlius ir violetines bulves. Dar vynuoges, raudonuosius svogūnus, net violetinius kalafiorus ar juodai violetinius ryžius. Visi jie ne tik spalvingi, bet ir sotūs bei maistingi. Papirksite ne tik restorano klientus, bet ir smalsius stebėtojus socialiniuose tinkluose.

Slyvos su šonine
Slyvos vyne su šoninės traškučiais ir grietinėle

Kuriant rudens meniu

Šio rudens žvaigžde šefas Jevgenij pasirinko šamą – tai puiki alternatyva lašišai. Ši žuvis puikiai tinka griliui, neyra, išlaiko formą, stora oda nelimpa prie grotelių. Šalia jo – maistingos, sočios ir madingos bolivinės balandos. Šios kruopos puikiai atspindės vegetarizmo bei sveikos mitybos idėjas ir bus pakaitalas nusibodusiems ryžiams. Dūminiai aromatai atlieps šildančio maisto poreikį, kai temperatūros kris dar žemiau ir suteiks pikantiškumo net vegetariškiems patiekalams. Čatniai – vaisių ar daržovių pagrindu pagaminti stipraus skonio pagardai/marmeladai – dar vienas puikus pasirinkimas rudens gėrybėms įprasminti. Tiks ir prie mėsos ir prie deserto, tad puikiai suskambės jūsų naujojo sezono meniu.

Šamo filė su daržovėmis
Šamo filė su azijietiškomis daržovėmis ir naminiu majonezu

Šventiniai akcentai

„„Besiruošiant artėjančioms šventėms skirkite daugiau dėmesio formoms ir tinkamai sudėliotiems akcentams“, – sako šefas Jevgenij. Nėra taip sunku paprastam maistui suteikti šventiškumo. Jei ruošiate žuvį – kepkite ją ant grilio, ant tikrų malkų, su tikro dūmo kvapu. Rinkitės elnieną vietoje jautienos, nugarinę – vietoje kumpio. Naudosite saulėje džiovintus pomidorus? Rinkitės geltonus! Vos pora ančiuvių, kurie rodos pradings padaže, tačiau iš tiesų suteiks išbaigtumo įspūdį ir skonio pilnatvę. „„Išdžiovinkite ir sušaldykite šoninę, tuomet galėsite pateikti ją kaip traškučius arba trupindami puošti ir kartu gardinti patiekalus. Dekoras iš agaro – paprasta, bet įspūdinga. Naudosite morengus? Kodėl gi nenudažius jų žydrai ir nepavertus jų morengų pudra“, – patirtimi dalinasi šefas. Padažai, pagardai, puošyba, paruošimo ir pateikimo būdas – visa tai kartu kuria galutinį rezultatą ir įspūdį.

„Rudens Master Class 2017“
„„Rudens Master Class 2017“ renginio akimirkos

Švęskite rudenį!

Mados ir tendencijos – laikini dalykai, vieną dieną jos čia, kitą jau ten. Tačiau naujienos suteikia plačias galimybes eksperimentuoti ir atrasti naujus derinius. Tegul lėkštėse karaliauja ruduo – stebinkite tiek skoniu, tiek vaizdu!

 

 


Ieškantiems kokybiškų ir išskirtinių produktų restoranams, viešbučiams, kavinėms ir kitoms maitinimo įstaigoms PROMO Food Service specialistai visada suteiks profesionalias, klientų poreikius atitinkančias konsultacijas.

Straipsnyje minėtus produktus taip pat rasite PROMO Cash&Carry parduotuvių tinkle.